Skip to main content

LICHT ALS ONTASTBAAR BOUWMATERIAAL

Een gebouw is opgebouwd uit allerlei materialen, waardoor vorm, functie en sfeer ontstaan. Zonder (dag)licht zijn deze aspecten van een gebouw echter niet waarneembaar. Het omgaan met en beheersen van het daglicht is een wezenlijk onderdeel bij de ontwerpen van onze projecten.
Gedurende de avond en de nacht is er echter geen daglicht beschikbaar en worden ruimtes met kunstlicht verlicht.

BASISLICHT, FUNCTIONEEL LICHT EN SFEERLICHT

Licht is te verdelen in 3 soorten. Als eerste is er basislicht. Hiermee worden ruimtes globaal verlicht en worden vormen, materialen en kleuren zichtbaar.
Daarnaast komt functioneel licht. Functioneel licht kan opgedeeld worden in actief functioneel en passief functioneel licht. Actief functioneel licht is gebaseerd op een activiteit, bijvoorbeeld eten of een boek lezen. Passief functioneel licht kan gezien worden als accentverlichting, bijvoorbeeld om een schilderij of beeld te verlichten.
Als laatste is er sfeerlicht. Deze verlichting brengt extra sfeer in een gebouw.

HET BELANG VAN EEN LICHTPLAN

Een goede verlichting is erg belangrijk. Doe ’s avonds de lampen maar eens uit en kijk wat u nog ziet.
Voor het opstellen van een goed doordacht en volledig lichtplan is het verstandig een deskundige partij in de arm te nemen. Spanjers Architect heeft veel ervaring met verlichting op alle schaalniveau’s en kan voor u een lichtplan op maat opstellen.