Verbouwing en splitsing historische boerderij (172)

Een van de prachtige boerderijen die het buitengebied van Oirschot rijk is wordt volgens een ontwerp van Spanjers Architect gesplitst en verbouwd. De cultuurhistorische waarde van het pand heeft in sterke mate het uiteindelijke ontwerp bepaald. Het aanzicht van zowel de voorgevel als beide topgevels blijft nagenoeg ongewijzigd.

De bestaande gevelopeningen zijn het uitgangspunt geweest voor de ontwerpbeslissingen voor het interieur. Zo zijn bijvoorbeeld de verblijfsruimtes gesitueerd op plaatsen waar het meeste daglicht in de woning gehaald kan worden. Dit principe is vooral toegepast in het voormalige stalgedeelte, waar de hoeveelheid grote gevelopeningen beperkt is. Door de staldeuren open te zetten en hierachter een grote glazen pui te plaatsen blijft het gevelbeeld authentiek. Tevens geeft dit binnen enorm veel daglicht en een prachtig uitzicht over de landerijen.
Dankzij deze verbouwing kan de technische staat van het gebouw opgewaardeerd worden naar hedendaagse normen. Dit geldt niet alleen voor de bouw, maar ook voor de installaties van het gebouw. Hierdoor kan men nog lang genieten van dit stukje Oirschotse geschiedenis.